Oldal kiválasztása

Kezdjük a csontokkal, hisz az izmok ezek helyzetében okoznak elváltozást izületi mozgásokon keresztül. Nem fogok latin szavakat használni, igyekszem hétköznapi nyelvezetben leírni, hogy mindenkinek érthető legyen.

A vállövet alkotó csontok: Kulcscsont + Lapocka

Váll izületet alkotó csontok:  Karcsont (felkarcsont) + Lapocka.
A vállövedet tudod emelni, süllyeszteni, előre illetve hátra húzni és tudsz vele rotálni (forgatni) előre és hátra.

Váll izületben létrejövő mozgások:

-Kar előre illetve hátra emelése

-Kar oldalra emelés és oldalra emelt állapotból a kar közelítése

-Kar forgatása kifelé és befelé

-Kar körzés

-Kar közelítés és távolítás horizontális azaz vízszintes síkban


Természetesen ezeket a mozgásokat nem csak a deltaizom végzi, hanem sok más kisebb nagyobb izom is együttesen. De akkor nézzük is meg a vállövet teljesen beborító musculus deltoideust. Három különböző részen ered, így 3 különböző részt határozunk meg (nem fejeket!). 

Elülső rész a kulcscsontról ered.

Középső rész a vállcsúcsról ered.

Hátulsó rész a lapockatövisről ered.

Tapadási pontjuk viszont megegyezik, így egy kicsit más a különböző részek rostlefutása. A tapadási pont a felkar külső oldalán a delta érdességén van.

Elülső rész működése: Kart előre emeli és befelé forgatja. Horizontális síkban közelíti.

Középső rész működése: Legjelentőseb a kar oldalra emelésében van.

Hátulsó rész: hátra húzza a kart és kifelé forgatja. Horizontális síkban távolítja. Illetve a kar oldalra emelésében az izom teljes egésze részt vesz és összehúzódik nem csak a középső rész, viszont nem egyforma mértékben. Az elülső 20 a hátulsó 40 foknál kapcsol be.️

Persze fontos, hogy a vállövet ne mozgassuk. Sok esetben látni oldalra emelésnél, hogy rángatják a súlyt és nem csak oldalra emelik a karjuk, hanem a vállukat is fel-le mozgatják. Elhihetitek a súly nagyon jól elvan a teremben anélkül is, hogy valaki megrángatná néha. Mindig törekedjetek a helyes kivitelezésre és a jó súly megválasztására a célnak megfelelően